Interlevensbeschouwelijk Project 1ste graad: feesten

Alles heeft zijn tijd: er is een tijd om te werken en een tijd om te rusten, een tijd voor serieuze zaken en een tijd om te spelen. En soms mag je eens flink uit de bol gaan en het leven vieren. Dan is het tijd om te feesten! Dat laatste hebben onze eerstejaars goed begrepen. Dat maken wij toch op uit onze uitwisseling rond de grote feesten in verschillende levensbeschouwingen. Allemaal vinden ze feesten heel belangrijk: om te vieren en te delen wat je belangrijk vindt, om de banden met je familie en vrienden te bevestigen maar ook om eens lekker te kunnen eten. En ja, er valt al eens een cadeautje uit de boom. Dat is mooi meegenomen!

We ontdekten vele gelijkenissen tussen de feesten in verschillende levensvisies: zo lijkt het joodse poerim een beetje op ons carnaval. En voor pasen en het suikerfeest is er telkens een vastenperiode, waarin bewuster wordt omgegaan met onder meer voeding. Toch hebben de feesten ook elk hun eigen kleur en gebruiken. Waarom is dat eigenlijk zo en welke waarden worden er mee uitgedrukt? Dat leverde een boeiend gesprek op.

Wereldhumanismedag2018-350x350 Ook dit schooljaar maakten de leerlingen tijdens de lessen P.O. prachtige wenskaartjes met telkens een persoonlijke boodschap erop. Ze waren hiervoor extra gemotiveerd, want vorig jaar werd Arzu Biçers (2aa, islam) kaartje voor de Internatiobale dag van het Humanisme als winnaar geselecteerd door ORBIT VZW. Op http://www.orbitvzw.be/product-categorie/wenskaarten/ kan iedereen haar kaartje kopen. Proficiat Arzu!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .